luni, 17 septembrie 2012

Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută / P.D.Uspensky.


De fapt ar fi fost mai corect sa scriu la autor G.I.Gurdjieff / P.D.Uspensky.
Asta pentru ca G.I.Gurdjieff este Marele Maestru.
Acest extraordinar om mi-a mijlocit  cea de a doua “mare intalnire” cu literatura spirituala.
Nu auzisem de el, dar m-a incitat titlul cartii : Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută” scrisa de cel care este considerat cel mai valoros discipol al sau, P.D.Uspensky.
Si nu am fost de loc dezamagit.
Pot declara cu sinceritate ca aceasta carte am recitit-o de peste 6 ori.
Mi-am luat notite, mi-am facut planse si tabele dupa cele din carte, mi le-am pus in fata ochilor, toate astea in speranta unei intelegeri profunde, dorite, dar care s-au lasat asteptate mult timp.
Am o formatie tehnica, iar multe din referirile acestei carti faceau referire, ziceam eu, la astfel de capacitati( mai ales ca P.D.Uspensky a fost matematician) .
Nimic mai neadevarat.
Secretul, la mine, a fost, cred, perseverenta.
Nu am putut accepta ca nu inteleg mai nimic din ce scrie P.D.Uspensky, intr-un limbaj ce parea atat de simplu.
M-as bucura daca citind-o, ati intelege instantaneu profunzimile si sensurile acestei minunate scriituri.
La baza sistemului predat de Gurdjieff se află următoarele idei:
- omul este într-o stare de adormire, în care nu-şi foloseşte decât o infimă parte a forţei sale afective, mentale şi spirituale;
- omul este atât de condiţionat de obiceiurile şi de prejudecăţile sale încât toate reacţiile sale îi sunt total previzibile, el funcţionând la fel ca o maşină, ceea ce l-a determinat pe Gurdjieff să introducă conceptul de om-maşină;
- omul-maşină este supus unei multitudini de legi ce-i determină existenţa;
- omul trebuie să ajungă să devină propriul stăpân folosindu-şi liberul arbitru şi aceasta nu se poate realiza decât printr-un proces de auto-observare şi de conştientizare;
Această înţelegere a existenţei are la bază două legi fundamentale ale Universului: Legea lui Trei şi Legea lui Şapte.
 Legea lui Trei susţine că orice există în manifestare este rezultatul interacţiunii a trei forţe numite pozitiv-activ, negativ-pasiv şi neutru. 
Cel mai adesea omul este conştient doar de existenţa forţelor pozitiv şi negativ şi ignorăm existenţa celei de-a treia. Legea lui Şapte demonstrează că nu există proces care să decurgă fără întreruperi. La fel cum în gama muzicală există două semitonuri sau hiatusuri, tot astfel, orice proces început va fi deviat de la scopul urmărit, dacă nu i se va furniza energie suplimentară suficientă pentru a "umple" cele două hiatusuri.
O altă idee de bază a sistemului lui Gurdjieff este eneagrama. Eneagrama este un simbol fundamental care condensează într-o formă sintetică legile fundamentale ale Universului, Legea lui Trei şi Legea lui Şapte. Este constituită dintr-un cerc împărţit în 9 părţi egale şi o serie de linii. Aceste linii formează un triunghi echilateral cu vârful în sus, expresie a Legii lui Trei, iar cele şase puncte se constituie într-o expresie dinamică, procesuală, a Legii lui Şapte. Eneagrama a fost revelată în Occident pentru prima oară de către Gurdjieff, care a aplicat foarte des această diagramă în cadrul metodelor sale de trezire spirituală.
Gurdjieff a numit sistemul său "a patra cale" ca să-l diferenţieze de primele trei căi de evoluţie pe care el le lua în consideraţie: calea fachirului, a călugărului şi a yoghinului.

Iata si doua fragmente din aceasta carte :

Cineva a zis, de exemplu, că ar vrea să îi ajute pe ceilalţi. Pentru a fi capabil să-i ajuţi pe alţii, trebuie mai întâi să înveţi să te ajuţi pe tine însuţi. Un mare număr de persoane, cu scopul de a-i ajuta pe alţii, se lasă luate de tot felul de gânduri şi de sentimente, pur şi simplu din lene. Ei sunt prea leneşi ca să lucreze asupra lor înşişi, dar le este foarte uşor să creadă ca îi pot ajuta pe ceilalţi. Aceasta înseamnă a fi fals şi ipocrit faţă de tine însuţi. Când un om se vede într-adevăr aşa cum este, nu îi vine în minte să îi ajute pa alţii - i-ar fi ruşine să se gândească la asta. Dragostea pentru umanitate, altruismul, sunt cuvinte foarte frumoase, dar nu au sens decât atunci când un om este capabil, urmându-şi propria alegere şi propria decizie, să iubească sau să nu iubească, să fie altruist sau egoist. Atunci alegerea sa are o valoare. Dar dacă nu are nici o posibilitate de alegere, dacă nu poate face altfel, dacă este doar ceea ce întâmplarea l-a făcut sau este pe cale să-l facă, un altruist astăzi, un egoist mâine, şi din nou un altruist poimâine, ce valoare mai poate avea acest lucru? Pentru a ajuta pe ceilalţi, un om trebuie să înveţe mai întâi să fie atent cu el însuşi. Doar un astfel de om îi poate ajuta pe alţii. Aşa cum suntem noi, nu putem face nimic.
P.D. Uspensky în Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută

Cunoaşterea este un lucru, înţelegerea este altul. Dar oamenii confundă aceste două concepte, sau nu vad clar care este diferenţa. Doar cunoaşterea nu duce la înţelegere. Înţelegerea nu poate fi mărită doar prin acumularea de informaţii. Înţelegerea depinde de relaţia dintre cunoaştere si existenţă.
P.D. Uspensky în Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută


Sfat : cautati tot ce e scris de, sau despre G.I.Gurdjieff
Va recomand cu caldura si cea de a doua carte scrisa de P.D.Uspensky, pe care putem sa o consideram, intr-un fel, volumul doi al cartii Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută” , carte ce are titlul „A Patra Cale”.
Va recomand de asmenea cartea scrisa de Edmond André , „Pe Urmele Unui Mare Initiat – GURDJIEFF” – drumul spre cunoastere, peste timp, al unui discipol, care dorind sa repete intocmai experientele maestrului ajunge sa realizeze ca si in „Alchimistul”de Coelho ( sau mai degraba invers) ca ceea ce cauti este chiar in fata ta si ca totul este doar o problema de deschidere spirituala,
Si, cireasa de pe tort, singura carte scrisa de „insusi” G.I.Gurdjieff : Ïntalniri cu Oameni Remarcabili” – o carte care, intr-o forma extreme de accesibila prezinta calatoria spirituala pe care a parcurs-o marele maestru, punctandu-se numele unor oameni de diverse conditii care au insemnat repere in formarea lui de mai tarziu.
Printre randuri sunt strecurate o multitudine de invataturi valoroase, pilde, constatari.

2 comentarii:

  1. Ma bucur sa vad acest subiect, am inceput nu demult sa citesc tot ce prind de P.D. OUSPENSKY, e mai mult decat m-am asteptat vreodata. M-a absorbit total.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri.Daca sunteti atrasa de stilul lui Ouspensky, adica stilul logic, matematizat, direct, poate un pic mai greu de "digerat" de unii, va recomand cu caldura cartile lui David R.Hawkins ( pana acum sunt traduse vreo sase, in Editura "Cartea Daath"),alaturi de care traiesc aceeasi stare de "absorbire" de care ati scris.De asemenea daca considerati ca va pot fi de folos in vreun fel, va rog sa nu ezitati in a-mi scrie.Cu afectiune, Dan Alexandru

    RăspundețiȘtergere